Paradontologie, tratamentul paradontozei, gingivita

Parodontoza, alaturi de complicatiile cariei dentare, reprezinta una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dintilor.

Aceasta afectiune are la baza mai multi factori printre care cei mai importanti sunt: tartrul si placa bacteriana, fumatul, factorii ereditari.
Odata declansata aceasta afectiune urmeaza o evolutie lenta dar ireversibila. Prin metodele moderne se reduce cat mai mult acesta progresie a bolii, de multe ori reusindu-se stoparea ei.
Una din posibilitatile de combatere a parodontopatiilor este cea utilizand mijloace chirurgicale, adica operatia cu lambou. Dupa cum ii spune si numele, in zona in care se doreste a se interveni se creeaza un lambou gingival. Pur si simplu, cu ajutorul unor incizii, prin crearea lamboului, in dreptul dintilor care urmeaza sa fie tratati, gingia este data la o parte pentru a permite un acces direct si o vizibilitate perfecta, medicul putand astfel sa curete tesutul de granulatie de pe suprafata radacinilor dentare, osul alveolar si peretele intern al pungilor parodontale.
Pentru a compensa distructia osului alveolar aparuta in cadrul parodontopatiei si implicit pentru a realiza consolidarea dintilor respectivi, se poate face aditie de os sau de materiale artificiale, similare osului, dar care favorizeaza regenerarea osoasa.
Dupa indeplinirea acestor obiective gingia se repune la loc in pozitie si se sutureaza (se coase).
Sutura gingiei , care se realizeaza in final, are scopul de a reduce sangerarea si durerea postoperatorie, de a mentine gingia in pozitie corecta, precum si de a asigura retinerea acestui material de aditie introdus in pungile parodontale.
In cadrul bolii parodontale , operatia cu lambou este indicata a se realiza la dinti cu pungi parodontale medii sau adanci, cu resorbtii osoase verticale, cu abcese parodontale (de gingie) repetate. Aceasta interventie nu este recomandata in stadiile avansate in care resorbtia osoasa si retractia gingivala este foarte mare, aproape pana la varful radacinii, dintele avand deja mobilitate mare. Prin accesul si vizibilitatea foarte bune, prin faptul ca permite astfel o curatare extrem de riguroasa a pungilor parodontale, operatia cu lambou reprezinta una din posibilitatile terapeutice cele mai de succes, in scopul realizarii unei zone fara tesuturi patologice care sa permita o buna reacolare (refixare) a gingiei de dinte.
Servicii oferite:

  • Profilaxia afectiunilor gingivale
  • Tratamentul gingivitelor si parodontopatiilor
  • Tratament de echlibrare ocluzala a dintilor parodontotici
  • Tratament de echlibrare ocluzala a dintilor parodontotici
Medici

Dr. Raluca Florescu

Medic Stomatolog
Inainte/Dupa
TOP