Chirurgie dentara, implanturi dentare, rezectii apicale

Extractia dentara este o interventie ce consta in indepartarea unui dinte bolnav, care provoaca si intretine procesele patologice locale, regionale si generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

Indicatiile majore ale extractiei dentare sunt date de complicatiile cariilor si parodontopatiilor marginale, la care se adauga si traumatismele dento-maxilare.
Dintii cu procese acute sau cronice la nivelul regiunii apicale (varful radacinii unui dinte) pot fi astazi pastrati prin metodele de tratament conservator endodontic (cu paste pe canal).

Implantul dentar

Este o modalitate de a inlocui un dinte pierdut fara a afecta dintii ce marginesc spatiul edentat. Pentru a determina oportunitatea inserarii implantului si conditiile existente ( os suficient cantitativ tridimensional si calitativ) sunt necesare cateva investigatii inainte de interventia propriu-zisa, respectiv o radiografie panoramica si o tomografie computerizata a maxilarului in care urmeaza sa fie pus implantul. Profilactic, in functie de starea generala de sanatate a pacientului se face sau nu o terapie antibiotica si antiinflamatorie.
Implantul este un surub ce se introduce in osul maxilar sub anestezie locala. Pot fi inserate mai multe implante in cursul aceleiasi interventii. In functie de fiecare caz in parte, exista o perioada de asteptare (de osteointegrare), de 4-7 luni.
Dupa aceasta perioada, se face o radiografie de control si se aplica un bont (metalic sau din zirconiu) ce se insurubeaza in implant, peste care laboratorul executa coroana protetica.
Pentru reusita implantului, in afara de maiestria chirurgului, trebuie sa existe o foarte buna cooperare medic-pacient. Pacientul trebuie sa fie foarte atent la igiena orala, sa foloseasca dusul bucal si periuta interdentara si, sa vina la control cel putin o data la 4 luni.

Chiuretajul periapical

Consta in chiuretarea tesuturilor patologice de la varful radacinii , cu mentinerea unei lungimi totale a radacinii si asigurarea unei bune implementari a dintelui.

Rezectia apicala

Reprezinta indepartarea varfului radacinii, urmata de chiuretarea tesutului patologic din jurul radacinii dintelui.
Elementele principale in succesul rezectiei apicale sunt:

 • indepartarea in totalitate a tesuturilor patologice (infectate)
 • obturatia corecta a canalului radicular

Amputatia radiculara

Tehnica chirurgicala ce se foloseste pentru conservarea unor molari la care una dintre radacini este irecuperabila (prezinta un proces inflamator osteo-parodontal).
Tratamente efectuate in clinica noastra:

 • Extractii dentare
 • Interventii chirurgicale parodontale – operatii cu lambou
 • Rezectii apicale
 • Odontectomii
 • Chistectomii
 • Alveolotomii
 • Chiuretaj periapical
 • Regularizari de creasta
 • Tratament chirurgical al diferitelor afectiuni bucale
(granuloame, chisturi, papiloame, dinti inclusi, resturi radiculare etc )
Medici

Dr. Raluca Florescu

Medic Stomatolog
Inainte/Dupa
TOP